Vali Mustafa Toprak, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür v. Tahir Macit, Vergi Dairesi Başkanı Yunus Boyraz, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey ve ilgili daire müdürleri ile birlikte Büyük Şire Pazarında incelemelerde bulundu.
Pazar içerisinde yer alan iş yerlerini ziyaret eden ve esnaflarla da görüşen, onların sorun ve taleplerini de dinleyen Vali Toprak, Pazarın sorunlarının çözümü aşamasında ilgili kurumların üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini ancak sorunların daha hızlı ve gereği gibi çözülmesi için burada bir site yönetiminin kurulmasının gerektiğini belirtti.
Yetkililerden de şire pazarının daha sağlıklı hale getirilmesi ve alınan hijyenik önlemler ile geçtiğimiz aylarda kurulan komisyondan da eksikliklerin giderilmesi yönündeki çalışmaları hakkında da bilgiler alan Vali Toprak, Şire Pazarının adının Malatya Kayısı Borsası olarak değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Üreticiden gelen kayısıların depolandığı ve bu süre zarfında ürünlerin de daha hijyenik bir şekilde tutulmasının önemine değindi.
Şire pazarında bir site yönetiminin bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Vali Toprak, "Ticaret Borsasının da müdahil olduğu bir yerde nasıl olur da bir site yönetimi olmaz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bunu mutlaka yapmamız gerekiyor. Site yönetimi olmadan olmaz" dedi.
Vali Toprak bir süre önce yine Büyük Şire Pazarında incelemelerde bulunmuş görülen eksikliklerin giderilmesi için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlığına gerekli talimatlar vermişti.
Yanındaki heyetle birlikte daha önce hijyen yönünden eksiklik ve aksaklığın görüldüğü iş yerlerinde gerçekleştirilen onarım ve iyileştirme çalışmalarını inceleyen Vali Toprak gezdiği iş yerlerin (depoların) tabandan tavana fayans döşenerek aydınlatmaların (ampullerin) muhafaza altına alınması ve diğer hijyen kurallarının uygulanmasını sağlayan iş yerleri sahiplerine teşekkür ederek, Büyük Şire Pazarında bulunan 800'e yakın İş yerinin veya Deponun bu şekilde hizmet verir hale getirilmesi için denetimlerin aralıksız sürdürüleceğini belirtti.
Denetleme ve inceleme sırasında Büyük Şire Pazarındaki hamallar ile de görüşen Vali Toprak, hamallar için toplanma ve dinlenme merkezlerinin tanzim edilmesini, kadın çalışanların insanı ihtiyaçlarını ve (WC, lavabo ve dinlenme) rahatlıkla giderebilecekleri yerlerin düzenlenerek kadın işçilerin istifadesine sunulması talimatını verdi. Büyük Şire Pazarında araç ve yaya giriş çıkışlarının sayısal çokluğu ve kontrolsüzlüğünün de güvenlik trafik ve değişik sıkıntılara yol açtığını belirten Vali Toprak bu sorunların çözümü için de Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz'a gerekli çalışanların başlatılması talimatını verdi.
"Burada kaliteyi ve hijyeni olumsuz kıran bir şey olmasın. Burası Malatya Kayısı Borsası olarak faaliyet göstersin" diyen Vali Toprak Kayıt dışı ürün alımının engellenmesi için çaba gösterdiklerini ve ilgili kurumların bunu sürekli denetlediğini ifade edip şiire pazarında kayısının dışında hiçbir ürünün satılmaması gerektiğini de vurguladı.
Vali Toprak, ürünlerini satmak isteyen köylü vatandaşların eski şire pazarına gidebileceklerini ve ürünlerini burada satabileceklerini sözlerine eklerken yeni alım döneminde de kayıt dışı alımların da önüne geçilmesi adına polis ve zabıta ekiplerine gerekli talimatların verildiğini bu sorunun da önüne geçilmesi için denetimlerin sıkı bir şekilde sürdürüleceğini belirtti.
Vali Toprak’a bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür v. Macit,” Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Resmi Kontrol Görevlilerince Malatya Büyük Şire Pazarında 01 Ocak 2017 tarihi ile 14 Haziran 2017 tarihleri arasında toplamda 268 işletmeye denetim yapılmış olup, kurumumuza kayıtlı olmayan 209 işyerinin Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine (GGBS) kayıtları yapılmıştır.
Yapılan bu denetimlerde 88 işletmeye hem teknik ve hijyenik eksikliklerin düzeltilmesi için hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ait Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine (GGBS) kayıt yaptırmadıkları için süre verilmiştir. Verilen bu süre zarfında gerekli kayıt işlemlerini yapmayan 12 işletmeye ise İdari Yaptırım Kararı uygulanmıştır.” dedi.
Vergi Dairesi Başkanı Boyraz, kurulan denetim komisyonundan sonra şire pazarında 200 yeni vergi mükellefi yazdıklarını söyledi. Borsa Başkan Özbey'de, destek ve katkılarından dolayı Vali Toprak'a teşekkür ederek, "Burası 30 yıldır el vurulmayan bir yaraydı. Bu yarayı inşallah sizin üstün gayretiniz ile sonlandıracağız. İnanıyorum ki yeni kayısı sezonunda çok hijyenik bir şekilde kayısı borsası oluşacaktır" dedi.
Büyük Şire Pazarındaki incelemelerini tamamlayan Vali Toprak buranın Dünya kayısı başkenti Malatya'da kayısının adına yakışır pazara dönüşeceğini olan inancını ifade ederken bu konuda esnafın, üreticinin ve borsasının da katkı sağlaması gerektiğini önemle belirtti.